En række områder i Svendborg kommune er udlagt til grusgrave og ler-grave, men nu skal der laves en ny graveplan, som træder i kraft i 2026.
Behovet for ler og grus er stort til byggeriet - mursten og beton, men det er de færreste borgere, der har lyst til at have ler- og grusgrave i baghaven. Svendborg trækker nu miljø- og naturkortet, for at begrænse muligheder i kommunen:
* Mindre graveområder for sten, grus og sand samt graveområderne for ler ved Stenstrup.
* Mindre graveområder for ler til mursten og tagtegl ved Stenstrup.
* Graveområdet ved Jernskovs Hjørne tages ikke ud af råstofplanen af hensyn til det nærliggende værdifulde naturområde Skovholm Mose, da indvinding kan ske uden påvirkning af vandstanden i mosen.
Styring og plan
Det er Region Syddanmark der kortlægger råstofforekomster og planlægger den fremtidige råstofforsyning. Det er også regionen, som behandler ansøgninger om at indvinde råstoffer og omvendt at køre overskudsjord fra byggerier til råstofgrave.
I Region Syddanmark er der 130 aktive råstofgrave, og der indvindes årligt 5-7 millioner kubikmeter sand, sten, grus og ler.
Råstofferne anvendes til byggerier, veje, diger og anden infrastruktur.
Et forslag til ny råstofplan sendes i høring i 1. kvartal 2026. Den nye råstofplan forventes at være færdig i slutningen af 2026. Så 1. januar 2027 træder planen i kaft.
- Vi oplever, at behovet for råstoffer generelt er stigende. Det er fx erhvervsbyggerier, motorvejsbyggerier og udvidelse af jernbanen, der i vores region giver en stor efterspørgsel på sand, sten og grus, siger Poul Erik Jensen, der er formand for regionens miljøudvalg.
- På Fyn er forsyningssikkerheden for sand, grus og sten 12-14 år og muligvis kortere. Her skal vi have udlagt flere graveområder, så der er mulighed for, at projekterne kan forsynes med lokale råstoffer.