I området ved Svendborg Storcenter skal den sydlige del nu oprenses for PFAS, for at sikre en nærliggende vandboring. Region Syddanmark har afsat 3 millioner til arbejdet.
I området omkring det tidligere Fingarveri/SWEWI i Svendborg er der, ud over en forurening med terpentin og klorerede opløsningsmidler, også påvist en kraftig PFAS-forurening.
Region Syddanmark vil etablere et nyt anlæg til fjernelse af PFAS ved garveriet og undersøge andre PFAS-kilder i indvindingsoplandet til vandværkets kildepladser i byen.
PFAS, der er en samlebetegnelse for kemiske flourstoffer, er siden 1950’erne blevet flittigt brugt i industrien og i hverdagsprodukter som fx tøj, sko, elektronik, maling, fødevareemballage og non-stickpander.
Det har ført til, at der i dag findes spor af PFAS mange steder i vores omgivelser, natur og vandmiljø. Det er problematisk, fordi nogle af PFAS-stofferne mistænkes for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.
I 2024 blev Folketinget derfor enige om at afsætte 400 millioner kr til en national handleplan mod PFAS, og en pulje på 100 millioner kr blev øremærket til regionernes arbejde med at oprense PFAS-forureninger.
Danske Regioner vurderer, at der i Danmark findes 15.000 grunde, der kan være forurenet med PFAS.
Siden 2017 har Region Syddnmark undersøgt grundvandet for PFAS på lokaliteter, hvor der hvor der med høj sandsynlighed er brugt PFAS-stoffer. Det er fx på brandøvelsespladser, garverier og fabrikker, der har galvaniseret og forarbejdet metal, produceret tæpper og maling.