Anntallet af butikker i Svendborg er faldet til 171 butikker, hvilket svarer til et fald på kun 11 % - i landet som helhed er det 20 %.
Til sammenligning er antallet af butikker på Ærø faldet ned til 30 butikker, det er et fald på 19 % og ligger på niveau med landet som helhed, hvor der er lukkket 20 % af alle butikker på 10 år.
Forskellen på de 2 kommuner spejler, at Ærøs befokningstal falder, mens det stiger i Svendborg, og dermed kompenserer tilflytterne for det generelle fald i butikskøb per indbygger.
Butiksudviklingen
Danmark har mistet 3.800 forretninger på 10 år - der er nu kun 15.300 tilbage.
Bare 5 kommuner har oplevet vækst i antallet af forretninger, mens langt de fleste har set en markant nedgang, fremgår det af en analyse fra SMVdanmark, som repræsenterer 18.000 små og mellemstore virksomheder.
Kun Hvidovre, Stevns, Ikast-Brande, Albertslund og Lejre har oplevet en vækst i antallet af forretninger.
Det er især inden for tøj og elektronik, at detailhandlen har været hårdt ramt af udviklingen.
- Små forretninger og virksomheder har historisk set svære vilkår, og udviklingen skyldes i høj grad ændrede forbrugsmønstre. Internethandlen udgør nu en væsentlig del af danskernes indkøb, hvilket udfordrer de fysiske forretninger og det lokale byliv, siger seniorøkonom Thomas Gress.
Kommunerne København, Aarhus og Aalborg har haft den største tilbagegang målt på antal forretninger, mens Ishøj, Billund og Rebild er blandt de hårdest ramte målt pr. 1.000 indbyggere.
Ifølge Thomas Gress er butikshandlen i mindre byer særligt sårbar, da mange danskere flytter fra provinsen til storbyerne.
- Når folk flytter væk fra mindre byer, falder forretningernes kundegrundlag. Fysiske forretninger har svært ved at konkurrere på pris og bekvemmelighed mod internethandlen og bør i stedet fokusere på at tilbyde kunderne en unik oplevelse, som ikke kan opnås online.