Fordelingen af støttemidler fra statens bygningsfredningspulje er blevet ændret således, at flere penge nu vil tilfalde Svendborg og andre yderkommuner. Svendborg-området har 100 fredede bygninger.
I Danmark har vi 7.088 fredede bygninger, hvoraf 4.528 ligger i land- og yderkommuner. Det er også netop her, at de fleste nødlidende fredede bygninger findes.
For at sikre, at midlerne fra bygningsfredningspuljen ender der, hvor behovet er størst, har kulturministeren per 1. februar 2025 ændret fordelingsnøglen for puljen. Dette betyder, at ejere af fredede bygninger i land- og yderkommuner kan opnå et højere tilskud end tidligere.
I Svendborg kommmune vil man kunne opnå større tilskud til almindelige bygningsarbejder, ligesom der også vil være mulighed for støtte til særlige bygningsarbejder.
Ejere af fredede bygninger i storby-områder vil primært kunne modtage støtte til bevaring af særlige detaljer, bygningshistoriske undersøgelser og handlingsplaner – men ikke til almindelige bygningsarbejder som udskiftning af tag eller gulv. Dette afspejler, at frednings-fritagelse for betaling af ejendomsskatter har en større værdi i de store byer.
Udover Svendborg får 24 andre kommuner også større tilskud, på Fyn er det Ærø, Faaborg-Midtfyn, Langeland og Svendborg.
Overblik for Svendborg
Der er i Svendborg Kommune omkring 100 fredede bygninger, som Kulturstyrelsen er myndighed for. Heraf er en meget stor del beliggende i Troense og Svendborg bymidte.
Derudover findes der enkelte fredede bygninger i kommunens mindre byer og i landområderne.
De fredede bygninger repræsenterer mange bygningstyper. Nævnes kan:
* Herregårdene Hesselagergård, Valdemar Slot, Hvidkilde, Broholm.
* Klintegården på Drejø,
* Anne Hvides Gård i Svendborg bymidte,
* Pakhuset i Lundeborg,
* Krovej i Vestre Skerninge
* Et stort antal borgerhuse i Svendborg.
* Grønnegade i Troense er den gade i Danmark, der har flest fredede og bevaringsværdige huse.
(Kilde: Kommuneplan for Svendborg).