Kronik af Svendborgs borgmester Bo Hansen: Hvad det kommende år kommer til at byde på for Svendborg Kommune er svær opgave at blive stillet. Jeg skal gøre et forsøg på at give nogle enkelte bud.
Lad mig starte i den mere ufarlige del. Jeg tror på, at Svendborg Kommune runder 60.000 indbyggere i løbet af 2025. Siden årsskiftet til 2020 er vi blevet cirka 1.600 flere, og befolkningstallet stiger fortsat i 2024. Vi er blevet +200 flere borgere i år og dermed over 59.900, hvilket indikerer de magiske 60.000 nås i 2025.
Svendborg er over de seneste år blevet så hip, at selv Weekendavisen har sneget sig ud af Det Berlingske Hus for at dyppe tåen i den sydfynske bosætningseliksir. Deres konklusion på novemberrejsen til provinsen blev, at Svendborg suger drømmetilflyttere til sig, men desværre er tilflytterne så velhavende at de ligefrem cykler midt på vejen og ikke gider at engagere sig i fællesskabet.
Den diagnose kan jeg ikke genkende. Jeg møder ”tilflytterne” overalt i vores musik-, sport- og foreningsmiljø. Vi har i årevis på Sydfyn drømt om en udvikling, som kunne vende fortidens urbanisering. Jeg mærker det sydfynske selvværd vokse i takt med vi bliver valgt til udefra. Så kære københavnerne - Velkommen til endnu engang.
Første spadestik til den nye UCL-uddannelsesinstitution for sygeplejersker, folkeskolelærere, pædagoger, fysioterapeuter og filmproduktionsledere blev taget den 18. december. Bygningen skal stå færdig til studieoptag i sommeren 2026. Jeg glæder mig til at betragte de unge menneskers færden på en varm sommerdag. Fra min plads på bolværket vil jeg nyde synet af fremtidens maskinmestre, pædagoger, navigatører og sygeplejersker i en skøn forening.
Realiseringen af et unikt studiemiljø på Nordre Kaj handler ikke blot om at udvide en uddannelsespalet eller gennemgå en foryngelseskur i det sydfynske. Det handler også om rekruttering. Har vi stadig et lokalt sygehus i Svendborg om 20 år, hvis det ikke længere kan rekruttere arbejdskraft fra lokalområdet? Hvordan vil vi fastholde den høje procentdel af uddannet personale i vores daginstitutioner og skoler, hvis ikke unge kan uddannes i området? Investering i uddannelser er den bedste vej til at sikre samfundets institutioner i et lokalområde.
Der er sket meget på Nordre Kaj og på uddannelsesfronten igennem de senere år. Et nyt SIMAC og et UCL på vej. Den næste store vision handler også om uddannelse. Vi skal have erhvervsuddannelserne samlet med de gymnasiale uddannelser ved A. P. Møllers Vej.
Svendborg Erhvervsskole og Gymnasier (SESG) drømmer om at bygge en ny skole med de bedste rammer for undervisning og skoleliv for deres elever på erhvervsuddannelserne. Skolen skal tænkes ind i et samlet campus med Svendborg Gymnasium og Handelsgymnasiet. Mange unge vælger i dag uddannelse ud fra et socialt valg. De vil simpelthen følges med deres venner. Sagt lige ud: En flytning af erhvervsuddannelserne skal både sikre moderne faciliteter og en adgang til skolefesterne sammen med gymnasiets unge.
Også i denne sag handler det om mere end ungeliv og bedre rammer – Det handler om at få flere til at vælge en erhvervsuddannelse til glæde for vores erhvervsliv og styrke fremtidens rekrutteringsmuligheder.
Til februar indvies Arena Svendborg på Ryttervej. Den kommer til at give os mange gode fællesskabsoplevelser i de kommende år. Koncerter, sportsoplevelser, idrætsundervisning i skolen og messer. Arenaen er et symbol på samarbejde på tværs af foreninger, erhvervsliv, kommune og fonde. Arenaens kapacitet kommer til at ligge på 4.500 gæster til de store events.
En særlig tak skal lyde til de lokale erhvervsfolk for det store økonomiske bidrag til udviklingen af en gammel drøm. Arenaen var aldrig blevet en realitet uden investorernes anlægskroner.
Udfordringer er der også i vente. Store administrative opgaver venter for kommunen, da regeringen nærmest er gået reformamok. Den ene reform landes efter den anden og det stiller store krav til kommunerne. Sundhedsreform, uddannelsesreform, ældrereform, beskæftigelsesreform og Den Grønne Trepart. Vi glæder os til at tage fat på opgaverne på trods af sværhedsgraden.
Vi har et fantastisk velfærdssamfund, og vi skal passe godt på det. Men det er samtidig her den største bekymring skal findes. Velfærdssamfundet har over hele landet svært ved at leve op til forventningerne i befolkningen. At velfærden er under pres, kan virke paradoksalt, for danskernes private økonomi har aldrig haft det bedre. I takt med velstandsstigningen følger også en forventning til, hvilken velfærd der leveres.
Og når de offentlige udgifter og udviklingen i den private velstand gennem de sidste mange år ikke følges ad, så opstår der et gab mellem forventninger og den velfærd, en kommune reelt kan levere. Flere får brug for samfundets hjælp. I de kommende 10 år bliver vi på landsplan mere end 140.000 flere ældre over 80 år, stigende udgifter på det specialiserede område gør det svære at levere velfærd af høj kvalitet og den udvikling skal samtidig ses i lyset af, at vi kommer til at mangle over 30.000 ansatte indenfor hjemmeplejen om 10 år.
Vi må gå nye veje for at løse fremtidens udfordringer. Det handler ikke kun om en presset økonomi, men også om hvordan vi sikrer nok medarbejdere til både det private og det offentlige arbejdsmarked i årene fremover. Vi skal gentænke velfærden, hvor nye roller for teknologi, civilsamfundet og mennesker fra udlandet kan være elementer i løsningen.
Hvis fremtidens velfærdsopgaver skal løses med kvalitet, så kommer det til at kræve, at vi moderne mennesker ændrer vores opfattelse af, at når vi betaler skat, så har vi ret til at få dem tilbage. Det har vi ikke. Langt de fleste af os skal i fremtiden indbetale mere til fællesskabet end vi nogensiden får tilbage. Det er en samfundsforsikringsordning. På den måde tager vi hånd om de svageste. Hvis du kommer til at betale mere end du får tilbage, så er det et symbol på, at dit liv er og har været en succes.
Tillykke med det og godt nytår.
Borgmester Bo Hansen
Svendborg Kommune