Der er i Svendborg kommmune 7.800 gasfyr og 1.900 oliefyr. De står for 18 % af kommunens CO2-udledning. Målet er, at 90% af oliefyrene og 65% af naturgasfyrene i løbet af de næste 5 år skal være udskiftet med fjernvarme eller varmepumper.
Svendborgs Kommunalbestyrelse har revideret Varmeplan 2030, hvor der skal satses på fjernvarmeforsyning eller hvor varmepumper er bedre.
Den første version af varmeplanen blev vedtaget i 2022 som opfølgning på Folketingets klimaaftale om grøn strøm og varme.
Der er ikke nogen der bliver tvunget til fjernvarme eller til
Varmeplanen er ikke juridisk bindende, men fungerer som et politisk redskab, der fastlægger mål og retning for udviklingen af varmeområdet frem mod 2030.
Svendborg Kommune driver ikke fjernvarmeselskaberne, men sætter rammerne for deres arbejde. Det er fjernvarmeselskaberne, der beslutter, hvor og hvornår fjernvarme udrulles.
Tidshorisonterne i varmeplanen er vejledende, da fjernvarmeudrulning afhvarmepumper (Læs: luft-til-luft eller luft-til-vand varme).
Flere landsbyer i kommunen har potentiale for fælles varmeløsninger, men dett vil være for dyrt at trække fjernvarme, da varmetabet i varmerørene bliver for stort.
Udrulningen af fjernvarme har særligt stort potentiale i Svendborg by - i denvestlige del er tempoet allerede højt.
Se varmeplanen HER.