Svendborg og 4 andre sydfynske kommuner vil sammen med landbruget, de grønne organisationer og Naturstyrelsen pege på de landbrugsområder, der skal omlægges til natur, skov eller vådområder i Svendborg-området og Sydfyn.
Kontakt
Grøn 3-part, Sydfynske Ø-hav
jesper.kiel@svendborg.dk
For at komme problemerne med iltsvind og havdød i øhavet til livs, skal der tages 10 % af det samlede areal ud - i Svendborg kommune svarer det til 40 millioner kvm.
Der er især fokus på Lunkebugten og Langelandssund over mod Langeland.
For at opnå god økologisk vand i Det Sydfynske Øhav skal der udledes 200 tons mindre kvælstof per år. Det svarer til en reduktion på 41 %.
Hvem
Den lokale 3-part for Det Sydfynske Øhav består af de 5 kommuner Svendborg, Faaborg-Midtfyn, Nyborg, Langeland og Ærø, lokalafdelingerne af Danmarks Naturfredningsforening, landbrugets organisationer og Naturstyrelsen.
Interesserede kan se deres jord på Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø, se det HER.
Svendborg Kommune er sekretariat og dagsordener og referater findes HER.
Svendborgs 4 repræsentanter er formand Jesper Kiel, Kristine Andersen, Rasmus Scheelke og Morten Hjorth.
Fakta om grøn trepart
Den grønne 3-part refererer til aftalen Grønt Danmark, der i juni 2024 blev indgået mellem regeringen og Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening, Fødevareforbundet NNF, Dansk Metal, Dansk Industri og Kommunernes Landsforening. Den blev i november fulgt op af en bred politisk aftale.
Aftalen betyder, at 10 % af Danmark skal omlægges til natur og skov frem mod 2045.
For at drive omlægningen etableres Danmarks Grønne Arealfond som har 43 milliarder til køb og omlægning.